Sofie Op bezoek bij Spaanse boeren
The food hub
Voor de biopakketten en onze biowinkel bestellen we regelmatig fruit (en soms ook groenten) via The Food Hub. Zij maken het mogelijk om rechtstreeks producten bio(dynamische) boerencoöperaties uit Zuid-Europa te bestellen zonder tussenkomst van groothandel of andere onnodige tussenschakels. Zo komen de producten vers en rechtstreeks bij ons aan én de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun oogst. Fair trade dus!
Onze collega Sofie, die de inhoud van de biopakketten voor jou samenstelt, ging begin december op bezoek bij enkele boerencoöperaties van The Food Hub in het mooie Andalusië (Spanje). Lees je mee?
mango, avocado en bataat van FRutorganic
Sofie: "Frutorganic is een mooi familiebedrijf. Jésus en zijn familie telen mango, avocado en zoete aardappelen op iets meer dan 5 ha. Op het grootste deel van hun boerderij, Finca El Capriche (ca 4 ha), ben ik op bezoek geweest. Daar worden de mango’s en avocado’s geteeld. Rondom en soms tussen de mango- en avocadobomen vind je ook andere fruitbomen: kumquat, granaatappel, citroen, loquat,… Mmm. Jésus is eigenlijk psycholoog van opleiding. Zijn ouders begonnen in 2005 met de boomgaard. In 2009 nam hij het roer over. Naast Jésus en zijn familie werken er maar enkele mensen. Het is dus echt een klein bedrijfje.
Duurzame teelt
Voor de teelt kiezen ze bewust voor zo weinig mogelijk impact op het milieu. De enige elektriciteit die ze bv. gebruiken is via zonnepanelen opgewekt en wordt ingezet voor de waterpompen. Het water komt uit twee bronnen op het terrein en een nabijgelegen moeras dat de hele regio van het kostbare goedje voorziet.
Het is algemeen bekend dat avocadobomen veel water nodig hebben om te groeien. Jésus moet minder water geven omdat hij de bodem het hele jaar door bedekt laat met gras en onkruid: alles dat er groeit mag er zijn. Maar ook de gevallen bladeren van de bomen laat hij liggen. Deze vormen een dikke (bescherm)laag, zodat het water dat onder deze laag door door het irrigatiesysteem druppelt, minder snel verdampt. Onderaan deze laag vergaan de blaadjes tot humus, en dat is meteen ook voeding voor de bomen. De wortels van de avocado’s zitten voor 80% in de bovenste 30 à 40 cm van de bodem.
Enkele keren per jaar moeten er takjes van de bomen gesnoeid worden. Enerzijds laat de boom zo al zijn energie naar de vruchtdragende delen stromen. Maar anderzijds ook om de boom in een goede vorm te houden. De bomen worden in een 'parasol-achtige' vorm gesnoeid, zodat de bodem eronder altijd in de schaduw is, en zo ook nog minder water verdampt.
Er worden (natuurlijk) nooit chemicaliën gebruikt bij Frutorganic. Tegen een bepaalde vlieg die ervan houdt om gaatjes te maken in de mango’s, hoeven ze enkel vallen te hangen. Als extra voeding leggen ze soms paardenmest tussen de rijen bomen. 100% biologische bestrijding en bemesting dus!
Avocadodieven
Jésus steekt veel werk in het beveiligen van zijn ‘finca’( landgoed) en dan vooral de avocado’s. Zijn boerderij ziet er, jammer genoeg, uit als een gevangenis. De dubbele afsluiting met prikkeldraad erboven, camera’s, een automatisch sluitende grote poort en 3 honden ten spijt: toch werd zijn eerste avocado oogst van dit seizoen gestolen. Voor deze populaire en gezonde vruchten zijn er mooie prijzen te krijgen, en de dieven weten dit...
Er gebeurt jammer genoeg veel fraude in de verkoop van avocado's. In gangbare supermarkten weet je eigenlijk nooit echt of het wel Spaanse avocado’s zijn. Ze kunnen evengoed uit Peru zijn. Door onze samenwerking met The Food Hub en zelfs de namen van de boeren te kennen, kun je echt van een transparante keten spreken. Bij De Wassende Maan weet je wat je eet!
Wist je datje
Misschien nog een laatste weetje over de mango’s. Een mango die net geplukt is moet met de punt waarmee ze aan de steel hing minstens 1 uur naar beneden staan. Er vloeit dan een latexachtige vloeistof uit. Pas daarna kunnen ze ingepakt worden voor transport."