Gefermenteerde kool
ingrediënten
- 1 grote kool (wit,rood of savooi)
- zout
- eventueel specerijen naar eigen smaak: peperbollen,kruidnagel,steranijs...
Bereiding
- Snijd de kool in fijne reepjes (eventueel met een mandoline)
- ‘Masseer’ de kool, zodat er vocht vrijkomt
- Neem een grote bokaal (met schroefdeksel, een klemdeksel kan barsten door de druk) en leg hierin afwisselend laagjes (grof) zout en kool
- Voeg naar smaak kruiden toe, zoals peperbollen, kruidnagel, jeneverbessen, steranijs … Alles mag!
- Sluit af met een laagje zout
- Draai het deksel op de pot en laat je brouwsel enkele weken op kamertemperatuur z’n werk doen. Er zullen koolzuurgas belletjes ontstaan en er zal druk op de bokaal komen
- Open het deksel na enkele weken voorzichtig, laat het gas ontsnappen en bewaar de pot vanaf dan in de koelkast
door Audrey