Gevulde pompoen met risotto, lavas en gruyère
ingrediënten
- 1 pompoen
- 250 gram risotto rijst
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 2 wortels
- ½ knolselderij
- 2 stengels selderij
- 1 glas champagne
- 3 el olijfolie
- 6 dl bouillon
- 4 el slagroom, licht opgeslagen
- 15 blaadjes lavas
- 5 blaadjes basilicum
- 1 eetlepel pijnboompitten, licht geroosterd
- 125 gram oude Gruyère, geraspt
- sojasaus
- zout & peper
Bereiding
- Deksel van de pompoen afsnijden en pitten en draden verwijderen.
- De binnenkant bedruppelen met soja en bestrooien met zout en peper, 1 uur laten marineren.
- Alle groenten schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
- Oven voorverwarmen op 210°C.
- Olijfolie verhitten en hierin sjalot, knoflook en groenten laten zweten zonder te laten kleuren.
- Rijst toevoegen en even meebakken, blus af met champagne.
- Even zachtjes laten koken en vervolgens, met ongeveer 1 dl tegelijk, de bouillon toevoegen, tussendoor steeds laten koken tot de bouillon is opgenomen. De rijst is nu bijna gaar.
- Pijnboompitten, lavas, basilicum, lavas en Gruyère door de risotto roeren en op smaak brengen met peper en zout, als laatste de geslagen room door de rijst mengen.
- Pompoen vullen met risotto, deksel erop en ongeveer 1 uur in de oven.
- Schep de risotto op voorverwarmde diepe bordjes en schep steeds wat pompoen mee.